Skip to content Skip to footer

ΕΝΦΙΑ 2016 : Οδηγός με τις παγίδες που μπορεί να «φουσκώσουν» το φόρο

Κωδικό προς κωδικό θα πρέπει να ελέγξουν οι παραλήπτες, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τσεκάρουν εάν τα στοιχεία των ακινήτων τους, όπως αυτά εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό επειδή, είναι πιθανόν, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης του Ε9, λάθη ή/και παραλείψεις που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι, να έχουν εξελιχθεί σε «παγίδες», φουσκώνοντας τα εκκαθαριστικά και φέρνοντας τους φορολογούμενους με πληρωμές που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους στοιχεία.

Τυχόν λάθη ή παραλείψεις, θα μπορούν να διορθωθούν από τους φορολογούμενους, αφού ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και θα καταστεί δυνατό για το σύστημα να ξεκινήσει πάλι να δέχεται δηλώσεις Ε9, τροποποιητικές με τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Εάν ωστόσο απαιτηθεί κάτι τέτοιο, η πρώτη δόση, του Σεπτεμβρίου το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο και θα αναπροσαρμοστούν, ανάλογα με τη διόρθωση των λαθών οι επόμενες τέσσερις δόσεις.

Με τροπολογία στη Βουλή έχει παραταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου του 2016 η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών από το 2010 και μετά.

Όσον αφορά στη «δεξαμενή» με τα λάθη ή/και παραλείψεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους, διογκώνοντας το ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν, αφορά στα εξής:

• Ποσοστό συνιδιοκτησίας
Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

• Επιφανεια
Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).

• Επικαρπωτής

Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

• Ημιτελές κτίσμα
Αν δεν έχει δηλωθεί στο Ε9 χάνεται η έκπτωση του 60%.

• Βοηθητικοί χώροι
Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

• Αποθήκες
Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια έχουν για φέτος εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου αλλά θα υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Οροφος
Αν δεν έχει συμπλήρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επσιημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Εμπράγματα δικαιώματα
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.

Τι κρύβουν οι φετινές τροποποιήσεις
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στο λογαριασμό που θα λάβουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι σε σχέση με πέρσι, για τον ΕΝΦΙΑ, κρύβουν οι τροποποιήσεις που έγιναν:

• Μείωση στο αφορολόγητο ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.

Επιβάλλονται νέοι αυξημένοι εως και 200% συντελεστές, από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

• Κατάργηση της έκπτωσης 20% στο φόρο για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

• Αύξηση κατά 23% – 25% στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν.

Οι νέοι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ το τ.μ. για αξία, έως 2 ευρώ το τ.μ και φθάνουν τα 11,25 ευρώ το τ.μ για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ το τ.μ από 9 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2015

• Μείωση έως και 30% στις αντικειμενικές αξίες για κατοικίες εντός σχεδίου πόλης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις που παρά το γεγονός ότι υπήρξε αισθητή υποχώρηση στις αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως:

• Μικρότερο φόρο σε σχέση με το 2015 θα πληρώσουν περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Για παράδειγμα κατοικία σε βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.650 ευρώ το τ.μ και η οποία με την μείωση των αντικειμενικών τιμών έπεσε στα 2.250 ευρώ το τ.μ θα έχει μείωση φόρου πάνω απο 20% καθώς πέφτει ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ

• 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.

Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ το τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ.

Έτσι όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ.

• Αντίθετα εξαιτίας κυρίως της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών στα οικόπεδα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που κυμαίνεται από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.

Επιπλέον ποσά από 10 • 50 ευρώ θα πληρώσουν περισσότεροι από 420.000 ιδιοκτήτες ενώ 270.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από πενήντα ευρώ και πάνω.

Πρόσοψη αγροτεμαχίου
Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Οικόπεδα
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου, συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

Οικισμοί
Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Κτίσματα σε αγροτεμάχιο
Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.

Θέση αγροτεμαχίου
Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο.των νομικών προσώπων